Henk de Jonge
 
 

Henk de Jonge en Hans Cornel in een concert om naar te kijken

Henk de Jonge – muzikaal fenomeen en pianist van het Willem Breuker Kollektief – en beeldend (duivels-)kunstenaar Hans Cornel componeerden samen een programma waarin geluid, licht en beeld in elkaar overvloeien en met elkaar in dialoog gaan. Een programma dat je ondergaat als een opwindende roes van anderhalf uur, waarbij je ogen en oren tekort komt.
De Jonge en Cornel zetten de zaal figuurlijk in lichterlaaie. Parels van composities uit de hele muzikale literatuur worden virtuoos aaneengeregen en gelardeerd met brutale, eigenzinnige en gedurfde improvisaties ondersteund door meeslepende beelden. Reken op orkanen en rollercoasters maar weet ook dat er altijd stilte is na de storm. Componisten als Dejongebach, Moussorgsky, Masman, Gershwin, Schubert, Antheil en Dejongezelf komen voorbij. Er duikt poëzie op en proza. Er is geen tijd voor ademhalen maar wel plaats voor humor.

"Er wordt briljant geïmproviseerd. Het is niet duidelijk waar de officiële compositie stopt en waar de fantasie begint... De Jonge speelt de zaak naadloos aan elkaar. Hier is over nagedacht. En er is kennelijk een veelheid aan muzikale frasen voorradig waaruit De Jonge kan putten voor zijn improvisaties..."
Noor Hartsuijker, Noordhollands Dagblad, 04-08-2008.

Luister en kijk:

Een fragment uit De Wind en Water Woeki Boeki:
"Schilderijententoonstelling" van Modest Moussorgsky.
 
 
Web Counter bezoekers